Hogyan készítsünk kovászt?
Kovászt friss élesztőből és porélesztőből is készíthetsz. Ezzel nem csak a tészta kelését tudod felgyorsítani, hanem biztosra fogod tudni, hogy az élesztő még él. Ez a kovász 10 perc múlva használható!
Útmutató kovász készítéshez: morzsolj el 50 g friss élesztőt vagy egy csomag porélesztőt szórj ki egy tálba. Majd engedj hozzá 2 dl kézmeleg vizet. Tegyél ehhez 1 ek cukrot és fél marék lisztet, majd pár mozdulattal keverd ezt össze. Hagyd a keverékedet 10 percig dolgozni és azt követően már használhatod is.
Hogyan készítsünk vadkovászt?
Mi is az a vadkovász?
A vadkovász lényegében meghatározott mennyiségben víz és liszt keveréke, több napon keresztül érlelve. Nem tartalmaz élesztőt. A baktérium kultúrát a levegőből nyeri és ez által lesz képes a kovász keleszteni.
Útmutató vadkovász készítéséhez:
- 1. nap: keverj össze 30 g lisztet- ez lehet fehér, rozs, teljeskiőrlésű- 30 g vízzel egy befőttes üvegben és takard le vagy a saját fedőjével (de ne zárjuk rá) vagy gézlappal, majd hagyd dolgozni 24 órát szobahőmérsékleten.
- 2. nap: körülbelül ugyan abban az időpontban, mint az első nap etesd meg a kovászt és adj hozzá további 30 g lisztet és vizet.
- 3. nap: az üvegedben már látszódhatnak buborékok, ami azt jelzi, hogy dolgoznak a baktériumok. A szokásos módon etesd meg a kovászt és ezt az etetést ismételd meg 12 óra múlva is.
- 4. nap: szintén etesd meg a kovászt kétszer.
- 5. nap: a kovásznak kellemes illatúnak kell lennie (ha ecet szagú az nem jó) sok buborékkal. Ilyenkor már használhatod is sütésre, de ha biztosra akarsz menni etesd a kovászodat a 7. napig.
- Ezek után tárold hűtőben a kész kovászt és ha tovább eteted akkor mindig lesz kész vadkovászod, amit bármilyen kelttésztához tudsz használni.