Soha nem kel meg a tészta... Mi az oka?

2023.05.24

Te is szembesültél már azzal, hogy kelt tésztát szerettél volna készíteni és nem kelt meg? 

Én is kerültem már ilyen helyzetben és akkor tettem fel a kérdést magamnak, hogy mit ronthattam el.

Az ilyen "hibák" miatt sajnos olykor- olykor a kukában landol az a sok tészta és vele együtt az idő és a munkánk is.

Egy rövid listába összeszedtem, hogy hol mehet félre a dolog.

  • a friss éleszt/porélesztő már nem élt
  • a tésztához túl hideg vizet tettem
  • a tésztához túl forró vizet tettem
  • az élesztőhöz tettem sót
  • a szoba hőmérséklete túl alacsony
  • nem adtam elég időt a kelésnek
kelt tészta
kelt tészta

A fenti pontokon végig menve a következő javításokat eszközölhetjük:

  • készítsünk kovászt az élesztőbő, így biztosan megtudjuk, hogy az élesztőnk él-e
  • kézmeleg vízzel dolgozzunk
  • az élesztő/kovász mellé közvetlenül ne kerüljön só
  • lehetőleg meleg helyre tegyük pihenni a tésztát
  • biztosítsunk elég kelési időt, ha dagasztástól számítva 1 óra elteltével sem látunk kelésre utaló jeleket akkor az a tészta már nem lesz jó
kovász
kovász

Segítség kovász készítéshez!